Stormchase 23-02-2017: Op zoek naar de storm

De eerste zware storm van dit jaar trok over de Benelux heen! Vooral de (zuid)westkust en het noordwesten werden het hardst getroffen door de wind, maar ook boven land ging het er stevig aan toe! Op deze dag besloten wij een trip te maken richting de kust. We gingen niet alleen, want ook EditieNL ging met ons mee op jacht naar de storm.

Na ‘s ochtends de kaarten gecheckt te hebben zijn we de stormchase vehicle ingestapt en eerst richting Lelystad gereden. Onderweg was de wind al redelijk goed te voelen op de auto, het was dan ook goed het stuur vasthouden, want 1 kleine vergissing kan voor ons fataal worden! Eenmaal bij Lelystad, Flevoland aangekomen pakten we de kaarten weer bij en gingen we een locatie uitzoeken, Egmond aan Zee was de meest boeiende locatie voor ons, omdat je dan gelijk aan het strand bent.

Bij Lelystad hebben wij nog even van de wind genoten en ging het flink tekeer op het Markermeer. De golven sloegen al met geweld tegen de dijk aan.

Na de fotosessie reden we de dijk over, maar we waren gelukkig net op tijd, want niet veel later ging de dijk dicht, omdat er een vrachtauto was gekanteld door de stevige wind.

Na een lange rit waren we eindelijk bij Egmond aan Zee aangekomen. We hadden gelijk de auto geparkeerd en wat video’s geschoten van de ruige zee, ook hebben wij de windmeter uit de auto gehaald om de wind te meten op het strand. Op het strand werd je letterlijk gezandstraald. Even later zijn we op een iets hoger gelegen deel gaan staan waar je niet snel last had van al dat zand. De hoogste windstoot die wij hadden gemeten daar was 118,8 (afgerond 119) km/uur! De zwaarste windstoot tot nu toe in Nederland die dag, want in Hoek van Holland was het 'slechts' 116 km/uur.

Iets voor avond kwamen wij nog in de live uitzending van EditieNL en werd onze trip uitgezonden van die dag op tv.

''We konden onderhand zelf het verslag doen op het strand hahaha''

Toen de avond verder viel zijn we weer richting Zwolle gereden en gingen we onderweg nog even langs de Mac.

Het was een zeer boeiende dag! Op naar de volgende zware storm!

Het filmfragment van EditieNL is hier te vinden